Erfgoeddag: “Helden in de sterrenkunde en de ruimtevaart”

22/04/2012 - 10:00
22/04/2012 - 18:00

Met de collega's van de Vlaamse Volkssterrenwachten neemt Volkssterrenwacht MIRA dit jaar deel aan de Erfgoeddag. Het thema van de erfgoeddag is dit jaar “helden", en daaraan hebben we in de wereld van de sterrenkunde en de ruimtevaart geen gebrek...

+ Een recente 'held' is natuurlijk Frank De Winne, tweevoudig astronaut én de eerste Europese gezagvoerder van het internationale ruimtestation ISS. Over zijn missies in de ruimte zal er een kleine tentoonstelling te zien zijn, en kunnen de bezoekers een aantal unieke en héél spectaculaire filmbeelden zien op groot scherm.

Frank De WinneFrank De Winne

+ Nooit sant in eigen land... Georges Lemaître werd pas 61ste bij de verkiezing van de "Grootste Belg", maar in wetenschappelijke kringen wereldwijd scoort hij aanzienlijk hoger. Hij was immers de bedenker van de Big Bang-theorie, die nu - 75 jaar later - quasi unaniem aanvaard wordt als dé theorie over het ontstaan van het Heelal. Emiel Beyens, al jaren vrijwilliger op MIRA, zal om 10.30 u en 14.30 u een lezing houden over Belgiës bekendste kanunnik...

Georges Lemaître en Albert EinsteinGeorges Lemaître en Albert Einstein

+ De meest "lokale" held die dag is onze eigen stichter, de Norbertijner pater Thomas "Godfried" Pieraerts (1908-1984). De ganse dag door speelt er een filmreportage, waarin tijdgenoten en MIRA-medewerkers aan het woord komen, gelardeerd met een aantal unieke film- en audiofragmenten. Vooral voor (iets oudere?) Grimbergenaren een unieke gelegenheid om herinneringen op te halen aan deze toch wel markante figuur.
Wie was hij? Wat bezielde hem om de eerste volkssterrenwacht van het land op te richten? Wat herinnert er nog aan hem (een planetoïde aan de hemel, en een straatje in Grimbergen )?

Pater Pieraerts en Armand PienPater Pieraerts en Armand Pien

Volkssterrenwacht MIRA opent naar aanleiding van deze erfgoeddag de deuren van 10 tot 18 uur.

Vrije toegang

Meer info via www.erfgoeddag.be.