Lezing Steven Bloemen (KU Leuven): "Onder de beste sterrenhemel ter wereld: de Europese observatoria in Chili"

03/03/2012 - 15:00
03/03/2012 - 17:30

Toen Galilei in 1609 het telescooptijdperk inluidde met zijn kleine lenzenkijkertje braken er voor de sterrenkunde gouden tijden aan. De ontdekkingen van Huygens, Herschel, Messier, Hubble en zovele anderen maakten het mogelijk om tot een totaal nieuw beeld van het universum te komen. Dankzij de technologische vooruitgang werd het in de loop van de twintigste eeuw mogelijk om steeds krachtiger waarnemingsinstrumenten te ontwerpen.

Opdat die gesofisticeerde instrumenten ook optimaal zouden presteren werd en wordt uitgekeken naar speciale locaties waar de waarnemingsomstandigheden zo weinig mogelijk hinder veroorzaken. En zo opteerde de Europese astronomische gemeenschap om in Chili aan de slag te gaan via de ESO (European Southern Observatory). Een eerste observatorium verrees op La Silla, nadien kwam er op de Paranal nog beter en groter materiaal.

ESO's ALMAESO's ALMA

Momenteel is men in Chajnantor bezig aan de bouw van een gigantisch project met radioantennes, en tegen het begin van het volgende decennium zou op de Cerro Armazones de grootste telescoop ter wereld moeten staan.

De lezing van Steven Bloemen gaat over het wat, waar, hoe en waarom van deze Europese observatoria in Chili.

Steven Bloemen is als PhD-student verbonden aan het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven.

Om 15.00 uur
Toegangsprijs: € 3,00