Astroclub met Frank Deboosere: "Astronomische terugblik op 2011"

27/01/2012 - 19:30
27/01/2012 - 22:00

Zoals elk jaar blikt Frank Deboosere tijdens de eerste Astroclub van het jaar even terug, en overloopt wat er zoal te zien en te beleven viel op het vlak van sterrenkunde en ruimtevaart tijdens de afgelopen twaalf maanden.

Dawn bij planetoïde VestaDawn bij planetoïde Vesta

In 2011 vlogen de Space Shuttles voor het laatst, begon de zonnevlekkencyclus eindelijk terug op dreef te komen en vierde planeet Neptunus een speciale verjaardag. De ruimtemissie Dawn bereikte planetoïde Vesta en toonde gedetailleerde beelden van dat bijzondere hemellichaam. De NASA lanceerde het ruimteschip Juno naar reuzenplaneet Jupiter en terwijl leerde de sonde Messenger ons weer veel bij over de planeet die het dichtst bij de Zon staat, Mercurius. Het Solar Dynamics Observatory stuurde schitterende filmpjes over de werking van de Zon terug naar de Aarde. En terwijl ontdekte satelliet Kepler weer vele nieuwe planeten bij andere sterren, de jacht op een tweede Aarde woedt in alle hevigheid…

We hopen ook op helder weer die avond: behalve de spectaculaire wintersterrenbeelden zijn die avond ook de Maan te zien, bijna in zijn eerste kwartier, en de reusachtige Jupiter met zijn maantjes. Voor de langblijvers komt vanaf 22.30 uur ook de planeet Mars zijn opwachting maken.

Om 19.30 uur
Toegangsprijs: € 6,00