Lezing Sofie Delanoye: Met ExoMars op verkenning

22/10/2011 - 15:00
22/10/2011 - 17:30

De ruimtemissie ExoMars Trace Gas Orbiter is een samenwerkingsproject van de ESA en de NASA. De missie heeft als doel om belangrijke vlucht- en in situ technologieën te demonstreren voor toekomstige exploratiemissies en om fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uit te voeren voor de verkenning van Mars. Daarnaast zal deze missie ook belangrijk zijn voor de communicatie tijdens huidige en toekomstige ESA/NASA missies.

Het ExoMars programma omvat eigenlijk twee missies: de eerste is de ExoMars Trace Gas Orbiter, een door ESA geleide missie die in 2016 zal gelanceerd worden. Ze omvat een orbiter en een lander demonstrator (EDL). De tweede missie wordt door NASA geleid en zal in 2018 gelanceerd worden met als doel een rover te laten opereren op het Marsoppervlak.

Voor de instrumentele lading aan boord van de orbiter hebben ESA en NASA voor het eerst een gezamenlijke selectie van instrumenten gekozen en dit betekent een grote sprong voorwaarts in internationale samenwerking. Het uiteindelijke doel van Aurora is bemande exploratie van Mars en dit is enkel mogelijk in het kader van een wijde internationale samenwerking. Dus dit was een noodzakelijke stap.

Over hoe dit project tot stand is gekomen, he het er concreet zal uitzien en welke de rol van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) daarbij is komt Sofie Delanoye ons spreken.

Sofie Delanoye is doctor in de wetenschappen en als medewerkster van het BIRA verantwoordelijke voor Education and Public Outreach (EPO) van het NOMAD-project.

Toegang: € 3,00.