Lezing Jan Janssens: Solar Cycle 24: Midlifecrisis van een zonnecyclus?

26/11/2011 - 15:00
26/11/2011 - 17:30

De berichtgeving over de zonneactiviteit was de laatste maanden op het eerste zicht nogal tegenstrijdig. Spectaculaire beelden over indrukwekkende zonne-erupties werden immers regelmatig afgewisseld met heuse doemartikels over de "zonnemotor" die maar niet op gang lijkt te komen.

Wat is daar nu allemaal van aan? Maakt de Zon zich echt op voor een "winterslaap"? Of schakelt ze alsnog een tandje bij en mogen we ons toch verwachten aan een hoge zonneactiviteit met krachtige zonne-uitbarstingen? En hoe groot is de invloed daarvan op het wel en wee van onze planeet?

Om op deze vragen een degelijk antwoord te krijgen heeft MIRA met Jan Janssens een heel deskundige spreker uitgenodigd. Hij zal het in zijn lezing eerst hebben over de zonneactiviteit en hoe deze tijdens een zonnecyclus evolueert, waarbij uiteraard ook aandacht wordt besteed aan de invloed ervan op de Aarde en haar kwetsbare technologie. Vervolgens komen enkele methoden aan bod die worden gebruikt om een zonnecyclus te voorspellen, en worden de oorspronkelijke verwachtingen voor de aan gang zijnde zonnecyclus (nummer 24) vergeleken met de huidige zonneactiviteit. Tenslotte wordt er ingegaan op wat we tijdens deze cyclus nog aan zonneactiviteit mogen verwachten en wat de gevolgen zoal kunnen zijn voor de Aarde.

Zit er een heuse catastrofe aan te komen of loopt het misschien toch niet zo’n vaart? Wie meer over dit alles te weten wil komen is van harte welkom!

Jan Janssens is auteur van het boek ‘Zon en Aarde: een unieke relatie’. Hij volgt al vele jaren nauwgezet de activiteit van de Zon en geeft daarover geregeld lezingen en cursuslessen. Jan is ook actief als vrijwillig medewerker op Volkssterrenwacht MIRA en al 25 jaar zonnewaarnemer bij de Werkgroep Zon van de Vereniging Voor Sterrenkunde.

Toegang: € 3,00.