Totale maansverduistering

15/06/2011 - 20:00
16/06/2011 - 00:30

Woensdagavond 15 juni is er terug een totale maansverduistering zichtbaar vanuit België.

Spijtig genoeg speelt het ganse schouwspel zich af onder of laag boven de horizon. De totaliteit van de eclips zal al begonnen zijn vooraleer de Maan in België opkomt, maar bovendien staat een Volle Maan in de zomer redelijk laag aan de hemel.
Om het waar te nemen zal dus een vrij uitzicht op de zuidoostelijke horizon noodzakelijk zijn!

Donkere of heldere eclips?

Zelfs tijdens een totale maansverduistering is de Maan meestal nog min of meer duidelijk zichtbaar, hoewel de Aarde op dat ogenblik wel degelijk tussen Zon en Maan staat en dus het rechtstreekse zonlicht blokkeert. Dat komt omdat het zonlicht dat rakelings langs de Aarde scheert door onze dampkring lichtjes wordt afgebogen, waardoor toch nog het nodige zonlicht de Maan onrechtstreeks bereikt. Rood licht wordt meer afgebogen, blauw licht wordt meer geabsorbeerd. Daarom is de totaal verduisterde Maan vaak opvallend rosbruin van kleur.
De juiste hoeveelheid afbuiging/absorptie en dus de donkerte van de eclips hangt sterk af van de samenstelling van de atmosfeer op dat ogenblik. Het blijft dan ook steeds een verrassing om te zien hoe sterk of hoe zwak de Maan te zien is tijdens de eclips, en hoe de kleur juist is.
Op deze pagina kan u de Danjonschaal vinden, waarmee u een schatting kan maken van deze gegevens. Doe ons een plezier en bezorg ons nadien massaal uw bevindingen…

Hoofdschaduw?

De totaliteit begint al een kwartiertje voor maansopkomst, dus van de eerste fase van de eclips zullen we niets zien. We concentreren ons dus best op de tweede helft: vanaf 23h03m verlaat de Maan langzaam onze hoofdschaduw en zien we stilaan de linkerkant van de Maan terug verlicht worden. Een uurtje later is de eclips dan weer voorbij, en is de Maan terug vol.

Bijschaduw?


Of toch niet? Want rond de eigenlijke donkere aardschaduw ligt nog een ruimere maar onscherpe bijschaduw, waardoor de Volle Maan toch nog niet direct op volle intensiteit is. Theoretisch duurt het een uurtje om uit deze bijschaduw te treden, maar na 15-20 minuten is het meestal al niet meer te zien.

Bij MIRA


Natuurlijk zal MIRA die avond geopend zijn: vanaf 20h kan u bij ons terecht. Op dat ogenblik staat de Zon nog boven de horizon, dus bij helder weer kan u doorheen onze diverse zonnetelescopen een blik werpen op onze "dagster" (zonnevlekken, protuberansen, spectrum,...).
De eclips zelf zullen we eerst via simulaties en live-Internet-beelden tonen en becommentariëren, maar zodra de Maan hoog genoeg boven de horizon staat natuurlijk ook "in 't echt" tonen met onze uitvoerige telescopenpark.
En aangezien het dan toch redelijk donker is (gezien de verduisterde Maan) profiteren we er van om ook de rest van de sterrenhemel te bewonderen: de planeet Saturnus met zijn ringen is momenteel optimaal zichtbaar, maar ook aan de "diepere" sterrenhemel is er héél wat fraais te zien.

Toegang: 5 euro/persoon (2,50 euro t.e.m. de leeftijd van 10 jaar). Leden gratis...