Lezing Sven De Rijcke: "Dwergelliptische sterrenstelsels en de zoektocht naar donkere materie"

12/02/2011 - 15:00
12/02/2011 - 17:00

Als we in de sterrenkunde onze blik richten op ver weg, komen we uit bij andere sterrenstelsels. De Zon, Maan, planeten, en zelfs sterren en sterrenbeelden die we aan de avondlijke hemel kunnen waarnemen maken allen deel uit van ons eigen sterrenstelsel, hetgeen we op plaatsen waar geen lichthinder is kunnen zien als de Melkweg.

Naast ons eigen sterrenstelsel vallen er in het heelal natuurlijk nog heel veel andere van dergelijke grote verzamelingen sterren te bespeuren. Meest bekend is natuurlijk het burenstelsel, de Andromedanevel.

Maar naast de grote sterrenstelsels vallen er met behulp van krachtige telescopen ook veel kleine exemplaren te ontdekken, en die zijn heel belangrijk om meer te weten te komen over de evolutie van sterrenstelsels in het jonge heelal en ook over de aard van de mysterieuze donkere materie die zich zo belangrijk toont op het vlak van de dynamiek van die grote verzamelingen sterren.

Sven De Rijcke is docent aan de Vakgroep Wiskundige Natuurkunde en Sterrenkunde van de Universiteit Gent en komt op MIRA over zijn onderzoek naar dwergelliptische sterrenstelsels spreken.

Toegang: € 3,00