Lezing Natalie Leys en Hugo Moors (SCK*CEN) "Bacteriën in de ruimte: vrienden of vijanden van astronauten?"

02/10/2010 - 15:00
02/10/2010 - 17:30

Met zijn ideeën van ‘Survival of the fittest’ gaf Charles Darwin aan dat het niet de sterkste of de meest intelligente wezens zijn die zullen overleven, maar wel die species die zich het beste kunnen aanpassen aan veranderingen in hun leefomgeving. De meesters in adaptatie aan wijzigende omgevingscondities zijn ontegensprekelijk de bacteriën. Niet alleen omdat ze behoren tot de oudste levensvormen die we kennen en dus evolutionair al ontelbare species hebben zien ontstaan en wederom zien verdwijnen, maar ook omdat ze in staat zijn te overleven op bijna alle mogelijke omgevingen op aarde. Ook in de ruimtevaart is het onmogelijk om bacteriën volledig te weren en zo gebeurt het dat zij soms ongewenste en gevaarlijke verstekelingen kunnen zijn tijdens ruimtereizen.
Anderzijds, kunnen we via een weldoordacht microbieel recyclagesysteem, de MELiSSa cyclus, bacteriën inschakelen voor het afbreken van afval en het aanmaken van voedsel tijdens lange termijn ruimtevluchten. Het MELiSSA concept, wat staat voor Micro-Ecological Life Support System Alternative, werd initieel bedacht door twee Belgische microbiologische onderzoekers, Max Mergeay (SCK•CEN) en Willy Verstraete (UG). Momenteel is het project zo ver gevorderd dat er in de universiteit van Barcelona een heuse Pilot Plant opstelling uitgetest wordt.

Over dit alles komen Natalie Leys en Hugo Moors van het SCK*CEN een lezing houden op MIRA, en zij brengen ook een aantal demonstratietoestellen mee om een en ander aanschouwelijk voor te stellen.

Om 15.00 uur
Toegangsprijs: € 3,00