Astroclub met Frank Deboosere "Een astronomische terugblik op 2009"

29/01/2010 - 19:30
29/01/2010 - 22:30

Zoals elk jaar blikt Frank Deboosere tijdens de eerste astroclubavond van het jaar even terug, en overloopt wat er zoal te zien en te beleven viel op het vlak van sterrenkunde en ruimtevaart tijdens de afgelopen twaalf maanden.

2009 was in de eerste plaats natuurlijk het wereldjaar van de sterrenkunde, dit ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van het aanbreken van het telescopentijdperk. Maar 2009 was ook het jaar waarin onze landgenoot Frank De Winne ruim zes maanden kon doorbrengen aan boord van het ISS. Voorts waren er o.a. de spectaculaire inslag van een kleine planetoïde op Jupiter, de upgrade van de Hubble-ruimtetelescoop, nieuwe beelden van planeet Mercurius dankzij de ruimtesonde Messenger, de lancering van de raket Ares X-1 die de opvolger moet worden van de Space Shuttles, de installatie in Chili van de eerste schotelantenne van het grootse project ALMA, enz.

We hopen natuurlijk ook op helder weer die avond: behalve de spectaculaire wintersterrenbeelden zijn die avond ook doorlopend de Maan en Mars zichtbaar, voor de langblijvers komt vanaf 23 uur ook de planeet Saturnus zijn opwachting maken.

Om 19.30 uur
Toegangsprijs: € 5,00