Lezing prof. Catherine De Clercq (VUB) "IceCube en de zoektocht naar donkere materie"

23/01/2010 - 15:00
23/01/2010 - 17:30

Het heelal bevat volgens de huidige inzichten van het wetenschappelijk onderzoek zo'n 4 procent gewone materie, daarnaast ongeveer 26 procent donkere materie, de overige 70 procent zou staan voor donkere energie. Eén van de projecten om de ware aard van de donkere materie te achterhalen is IceCube.

Het IceCube project wordt uitgevoerd door een internationaal consortium van 30 universiteiten uit de VSA, Europa, Japan en Nieuw-Zeeland. IceCube is de grootste neutrinodetector ter wereld en bevindt zich nabij de Amundsen Scott Zuidpoolbasis. De detector bestaat uit een rooster van 4800 lichtgevoelige sensoren die gespreid zijn over een volume van een kubieke km en begraven zitten in het ijs op 1450 tot 2450 meter diepte. De missie van IceCube is de observatie van neutrino’s uit de ruimte, afkomstig van actieve melkwegstelsels, Gamma Ray Bursts, donkere materie, supernovae, e.a.

In de uiteenzetting zal eerst een overzicht gegeven worden van het donkere materie probleem: wat hebben we geleerd uit observaties, welke deeltjes zouden donkere materie kunnen verklaren. Vervolgens zullen de experimenten overlopen worden die rechtstreeks of onrechtstreeks zoeken naar de aard van de donkere materie. IceCube is één van deze experimenten en zoekt o.a. naar neutrino signalen van donkere materiedeeltjes in het heelal. In het laatste deel van de lezing zal IceCube meer in detail besproken worden en zullen enkele recente resultaten getoond worden.

Prof. Catherine De Clercq is hoofddocent in de fysica aan de Vrije Universiteit Brussel en co-directeur van het Interuniversity Institute for High Energies, IIHE(ULB-VUB).
Zij is Principal Investigator van de VUB in de IceCube collaboration board.

Om 15.00 uur
Toegangsprijs: € 3,00